Nieuwsarchief

Een ouder (epibreren) archief vind je hier.

07-01-201 - Gert Vlok Nel in Vera 4 Alvast als opwarmer voor de naderende Poeziemarathon. Binnenkort komt Gert Vlok Nel (ZA) optreden in Vera en wel op donderdag 23-01 a.s. wees erbij...
 

Gert Vlok Nel / Vera, Oosterstraat 44, Groningen / 12,50
17-12-2013 - Nederlandse Poezie Encyclopedie

Het is de moeite waard eens even in de Nederlandse Poezie Encyclopedie te bladeren. Voor mensen met bovengemiddeld (historische) poetische interesse is het zelfs een aanrader!
19-07-2013 - Dichters in de Prinsentuin 2013 

Komende woensdag de 24e juli is het weer tijd voor Dichters in de Prinsentuin het drie daags poetisch festival in de Prinsentuin in Groningen. 

Met medewerking van o.a. Tjitske Jansen, Joost Oomen, Serge van Duijnhoven, Vicky Franken, Jan Bos, Fieke Gosselaar, Pauline Sparreboom e.v.a. Kijk op www.dichtersindeprinsentuin.nl voor het volledige programma.
22-01-2013 - Poeziemarathon 2013 

Binnenkort is het weer Gedichtendag! Na de 'Proloog' op 26 januari gaat in Groningen op 30 jan. t/m 1 febr. de Poeziemarathon pas echt los. 

Er staan weer een flink aantal dichters en muzikale acts op het programma waaronder: Sven Ratzke, Ted van Lieshout, Jean Pierre Rawie, Kira Wuck, Kasper Peters, Philip Hoorne, Irene Wiersma, Bernard Wesseling, Izaline Calister, Stefan Nieuwenhuis, Kees Spiering, Coen Peppelenbos, Erik Jan Harmens, Paul Gellings, Sylvie Marie en vele anderen. 

Kijk op www.poeziemarathon.nl voor het volledige programma.
20-12-2012 - Proloog Poeziemarathon

Proloog Poeziemarathon, ism Poetry International worden 26 januari a.s. de genomineerden voor de VSB poezieprijs 2013 gepresenteerd welke op Gedichtendag (31 januari) bekend zal worden gemaakt. Menno Wigman, Ester Naomi Perquin en Luuk Gruwez geven acte de presence. 

Stadsdichter van Groningen, Stefan Nieuwenhuis draait poetische plaatjes en er zijn video boodschappen van H.H. ter Balkt en Sybren Polet. 

Presentatie en interviews door: Coen Peppelenbos. Dit alles vindt paats: 26 januari 2013 in Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen v.a. 20:00u, toegang gratis.
14-08-2012 - Net naast Noorderzon

Net naast Noorderzon: Uiteenlopende culturele activiteiten in Het Paleis van 16 t/m 26 augsutus 2012 elke middag van 16:00u tot 18:00u. als opwarmertje van het Noorderzonfestival 

Met o.a. tentjes, kiosken en rare karren, live muziek, een bikini haken of breien. Of iets slims maken in 3D bij het FabLab. Uitgeverij Passage brengt elke middag Prive bij Passage. 

Twee auteurs lezen voor en vertellen waar ze nu aan werken. 

Dit doen ze in een intieme setting op de uitgeverij zelf (ingang C, tegenover de Brasserie). Dagelijks v.a. 17:00 uur, entree gratis. Er zijn ook boeken te winnen (en te koop).
18-05-2012 - De geest moet waaien - DE GEEST MOET WAAIEN 2012: 1 t/m 3 JUNI IN ARNHEM

Festival voor het gesproken woord De geest moet waaien zorgt voor een frisse wind door Arnhem tijdens haar derde editie! Grote namen als Tommy Wieringa, Tom Lanoye, Nico Dijkshoorn, A.L. Snijders, Maxim Hartman, Wilfried de Jong, Vjeze Fur en P.F. Thomese staan op het festival naast een keur aan jonge artiesten. Zij brengen in unieke samenstellingen en diverse programmas een ode aan het gesproken woord.

De vrijdag en zondag is het festival te vinden in Theater aan de Rijn. De Johnny van Doornprijs zal op zaterdag uitgereikt worden in Huis Oostpool. 

Meer info: klik hier
14-02-2012 - Voggewrikken? 

Klik daar ↓ en bekijk het uit de archieven opgedoken: 

De Dichters uit Epibreren aan het 'Voggewrikken' (2004). 

Of heb je liever even tijd voor een gedicht? KlIK DAN HIER en zie: Jos van Hest leest het doeltreffende 'Dichters' van Luuk Gruwez.
21-01-2012 - Verse Beats #2 

Vrijdag 27 januari vindt de tweede editie plaats van VERSE BEATS: een internationaal poezie & hiphop programma in de Sugar Factory te Amsterdam. Dichters, slammers, mc's en musici uit verschillende Europese landen brengen in een gevarieerd programma poezie, freestyle, slam en spoken word. 

Ook wordt de nieuwe stadsdichter van Amsterdam op deze avond bekend gemaakt. Aan VERSE BEATS werken mee: Tsjebbe Hettinga, Wahdi Muffari, F. Starik, Wilfried n Sonde, Tjitse Hofman, Lennard van Rij, Ellen Deckwitz, Robian, Francis van Broekhuisen, T. Martinus, B-Movie Orchestra en dj Clean Cut, host: JNM en Surya. Vanaf 20:00u, entree: 9,- (student 7,50)
15-01-2012 - Poeziemarathon 2012 

Binnenkort is het weer Gedichtendag, met in Groningen op 25 en 26 januari de Poeziemarathon. 

Er staan weer een flink aantal dichters en muzikale acts op het programma waaronder: K. Schippers, John Cooper Clarke, Jean Pierre Rawie, Jana Beranova, Joost Oomen, Stefan Hertmans, Kasper Peters, Roos Rebergen, Ellen Deckwitz, Dennis Gaens, Maria Barnas, Sieger MG, Elwin Staal, Pieter Boskma, Stefan Nieuwenhuis, Kees Spiering, Coen Peppelenbos en vele anderen. 
Kijk op www.poeziemarathon.nl voor het volledige programma.
09-01-2012 - Proloog Poeziemarathon 

Zaterdag 14 januari vindt de Proloog Poeziemarathon plaats in De Erlenmeyer zaal van Het Paleis, met een speciaal programma rond de genomineerden voor de VSB Poezieprijs 2012. 

Onder leiding van Coen Peppelenbos presenteren de genomineerden Anne Vegter, Erik Spinoy, Willem Jan Otten, Jan Lauwereyns (op dvd) en Peter Ghyssaert hun werk aan het publiek. De avond begint om 20:00u en de toegang is gratis. Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen.
25-10-2011 - Bliksem en Betonrot  

De documentaire 'Bliksem en Betonrot' over De Dichters uit Epibreren wordt uitgezonden op TV. Zondag 30 oktober a.s. zal ie te zien zijn op OOG TV en op woensdag 23 november op Cultura. 

Liefhebbers van het grote doek kunnen op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden terecht, of bezoek het Wintertuin festival 2011 24 t/m 26 november in Nijmegen, of de IDFA te Amsterdam.
22-06-2011 - Docutrailer online 

De documentaire die Stichting Beeldlijn maakt over De Dichters uit Epibreren is bijna klaar. Klik hier om de trailer alvast te bekijken. De premiere staat gepland op 26 augustus a.s. op het Noorderzonfestival te Groningen.
22-03-2011 - Disc-O-Lit! 

Komende zaterdag is er weer een Disc-O-Lit avond in De Nieuwe Anita, met o.a. Diana Ozon, vj MoFo, dj x-0-x, Frank Starik, Aja Waalwijk, Tjitse Hofman, dj Daan Modern en de films De Popdichters II en World Wide Poem. 

Zaterdag 26 maart a.s. De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam, vanaf 20:00 uur, entree 6,-.
17-01-2011 - Verse Beats

Nog een beetje in het kader van de Gedichtendag is er in Amsterdam op vrijdag de 28e januari ook nog een en ander te beleven op poezie gebied: VERSE BEATS, een internationaal poezie & hiphop programma in de Sugar Factory te Amsterdam: dichters, slammers, mc's en musici uit verschillende Europese landen. 

Zij brengen in een gevarieerd programma poezie, freestyle, slam en spoken word. Aan VERSE BEATS werken mee: H.H. ter Balkt, Jean-Luc Despax (FR), Matthias Goritz (DE), Rico, Typhoon & Muppetstuff, Ryan Van Winkle (UK), F. Starik, Surya, Tjitse Hofman, Hagar Peeters, Mowaffk Al-Sawad, Simon Mulder, Christine Otten en Jan Klug, Dennis Gaens, Robian, Frits van Dijk, dj Clean Cut. 

Vrijdag 28 januari, Sugar Factory, Lijnbaansgracht 238, Amsterdam, v.a. 20:00u, entree: 9,-.
08-01-2011 - Poeziemarathon 2011

Binnenkort is het weer Gedichtendag, met in Groningen op 26 en 27 januari a.s. de Poeziemarathon met veel dichters en muziek waaronder: 

Tjitske Jansen, Leonard Nolens, Al Galidi, Firma Weijland, Tonnus Oosterhoff, Rutger Kopland, Diggy Dex, Andy Fierens en The Androids, Marjoleine de Vos, Anneke Claus, Ralph de Jong, Frank Koenegracht, Willem Jan van Wijk Joost Oomen, Liesbeth Lagemaat en vele anderen. 

Kijk op www.poeziemarathon.nl voor het volledige programma.
04-10-2010 - Disc-O-Lit! 

Disc-O-Lit dj's, vj's en dichters werken samen. Poezie verweven met vette beats, dance en visuals, met o.a. Diana Ozon, vj MoFo, dj x-0-x, Aja Waalwijk, Tjitse Hofman, Nyk de Vries, Per Vrouw (Karlijn Groet & Saarein te Brake), dj DaanModern, film War Against War: One World Poetry, van Babeth van Loo. 

Zaterdag 16 oktober 2010, De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam, vanaf 20:00 uur, entree 6 euro.
23-04-2010 - De geest moet waaien 

De Wintertuin heeft lentekriebels en komt met een nieuw festival voor het gesproken woord met late night shows, literaire lunches, kersverse popsongs, symposium creative writing, Johnny van Doornmemorial, expositie, film en theater. Arnhem, do 27 t/m zo 30 mei 2010. 

Kijk op www.degeestmoetwaaien.nl voor het volledige programma. Een aanrader!
18-03-2010 - Flirt met proza 

'Dichters aan Bodderdaip' flirt met proza, ditmaal op het programma: Letters met spetters, met de volgende voordragende auteurs: Bill Mensema, Lupko Ellen, Karel ten Haaf en Tjitse Hofman. 

Molen Hunsingo, Uiterdijk 4, Onderdendam, v.a. 16:00u, toegang gratis.
16-02-2010 - Dichters uit Epibreren documentaire 

Stichting Beeldlijn bereidt een documentaire voor over De Dichters uit Epibreren. De film, waarvan de opnamen nog moeten beginnen, zal een beeld schetsen van dichters die vanaf het omringende platteland naar de stad Groningen zijn getrokken om vervolgens landelijk naam te maken.

Dat heeft Lejo Siepe, de coordinator van Beeldlijn, afgelopen zondag bekend gemaakt in het radioprogramma Podium 30, van RTV Drenthe. De aandacht zal niet alleen uitgaan naar Tjitse Hofman en Bart FM Droog, maar ook naar andere dichters die de stad Groningen als uitvalsbasis en springplank hebben gebruikt. 

Stichting Beeldlijn maakte eerder documentaires over o.a. Gerrit Krol en Rutger Kopland. Afgelopen zaterdag ging in Roden de jongste Beeldijn-documentaire in premiere: Sporen van Vasalis.
12-01-2010 - Poeziemarathon 2010 

Groningen staat 27 en 28 januari weer eens bol van de poezie. Op de 28e is het Gedichtendag dus tijd voor de Poeziemarathon. 

Met op woensdag (de 27e) o.a. Bart Chabot, Fred Papenhove, Electropoezie en De Kift. En op de donderdag o.a. Frank Boeijen (als dichter!), Elly de Waard, Luuk Gruwez, Alfred Schaffer, Robert Anker, Signe Tollefsen, Jan Kal, Mustafa Stitou, Esther Naomi Perquin, Petra Else Jekel, Anneke Claus, Zaza etc. 

Kijk voor het volledige programma op de site van de Poeziemarathon. Mensen die ergens anders in het land iets willen meemaken gaan het best even langs de site van Poetry International.
07-01-2010 - Letters met Spetters

Uitgeverij Passage komt met wat nieuws: Letters met Spetters. Een sprankelend en vlot literatuur programma vol humor (+ quiz) gaat 17 januari van start tijdens de culturele zondag in Het Paleis (Boterdiep 111, Groningen). 

De Erlenmeyerzaal zal worden omgebouwd tot een literair cafe, waarin om 14:30u en 16:00u de try-outs van Letters met Spetters plaats zullen vinden. De nadruk ligt op proza, maar er is ook plaats voor poezie. 

De deelnemende auteurs zijn: Lupko Ellen, Bill Mensema, Rosa Timmer, Hedwig Baartman, Ronald Ohlsen en Tjitse Hofman. De toegang is gratis, met de mogelijkheid tot het winnen van boeken inbegrepen!
02-12-2009 - Parnassi op youtube 

Voor de mensen die de afgelopen Poesie Parnassi in Jazzcafe De Spieghel hebben gemist. 

Beklik hier op youtube een impressie van Hofman & Klug en via daar ook de links naar de andere acts als: De Dienst, Corijn, Bert van Erk en Eddy Determeyer. 
20-11-2009 - Wintertuinfestival 2009 - Vrij zwemmen

Van 25 tot en met 29 november staat Nijmegen weer vijf dagen lang in het teken van literatuur en muziek. 

Een spannend programma vol proza, poezie, verse producties, diepe gesprekken en dik feest. Met optredens van o.a. Remco Campert, Kader Abdolah, Dries van Agt, Hugo Brandt Corstius, Vincent Icke, Lucky Fonz III, Nico Dijkshoorn, Joke van Leeuwen, Wim Brands, Dirk van Bastelaere, Thomas Verbogt, Meindert Talma, Els Moors, F. Starik, Peter te Bos, Leine, Roos Rebergen en vele anderen. 

Een aanrader! Kijk voor het actuele programma op de Wintertuin website.
18-09-2009 - Het Paleis gaat open 

Het heeft even geduurd, maar komend weekend, om precies te zijn, morgen zaterdag de 19e september is het zover, Het Paleis wordt officieel geopend. 

Natuurlijk staan er vele activiteiten op het programma, waaronder een flinke portie voordragende Passage auteurs zoals Diana Ozon, Bill Mensema, Sieger MG, Tjitse Hofman, Hedwig Baartman, Jane Leusink, Lupko Ellen, Anneke Claus e.v.a. 

Locatie: Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen, tussen 12:00u en 17:00u, toegang gratis, 's avonds is er een besloten feest voor genodigden. 

Meer informatie? Klik hier.
28-06-2009 - TUIG 11 jaar 

Tijdens het festival Deventer op stelten van 2 t/m 5 juli zal theatergroep TUIG haar elfjarig bestaan vieren met de voorstellingen 'Schraapzucht', 'Salto Vitale' en een picknick. 

Verder zijn er voorstellingen te zien van o.a. Merel Kamp (Ode), Lucas Steenhuis (Waterbek) en Delinus (There's always room for one more). In de beginjaren van TUIG heeft Hofman een tweetal gastoptredens verzorgd tijdens de voorstelling 'Hoefslagwerk' (Oerol/ Koeioneur). 

Ook komend weekend zal hij de feestelijkheden opvrolijken met niet nader te verklaren acties. Dit alles vindt plaats in het Worppark te Deventer, kijk evt. ook hier voor meer info over het festival.
22-06-2009 - Poesie Parnassi 

Er komt een nieuw poeziepodium in de stad Groningen: Poesie Parnassi. Iedere laatste donderdag van de maand zal in de benedenzaal van Jazzcafe de Spieghel poezie in combinatie met muziek te horen zijn. 

Maar niet alleen poezie, er wordt ook ruimte geboden aan andere disciplines als dans, beeldende kunst, cabaret, combinaties met VJ's/ DJ's enzovoort. De premiere zal plaatsvinden a.s. donderdag 25 juni. 

Met op het programma: Nyk de Vries, Anneke Claus (samen met Wim Sebo en Sander Trispel) en de jonge band Electropoezie (Harmen Ridderbos & Wouter Zwarteveen). Poesie Parnassi, Jazzcafe de Spieghel, Peperstraat 11, Groningen. Aanvang: 22:30u, toegang gratis.
13-06-2009 - Klaas portretteert

Klaas Geertsma (inderdaad de vader van) heeft de afgelopen maanden een aantal Passage auteurs geportretteerd. De bewuste schilderijen waren al eens tentoongesteld bij Dichter bij Foltz, maar het was een nogal natte editie afgelopen keer, dus dat viel een beetje in het water. 

Naar verwachting zullen ze binnenkort ook in het nog officieel te openen Paleis te zien zijn. Voor de mensen die daar niet op kunnen wachten zijn de portretten hier digitaal te bezichtigen. Het schilderij van Hofman links is ook door Klaas vervaardigd.
10-06-2009 - Offerschaap

Op 27 juni a.s. presenteert Hedwig Baartman haar debuutroman Offerschaap (Uitgeverij Passage). Met naast Baartman zelf voordrachten van ondermeer Karel ten Haaf, Tjitse Hofman, Sieger MG en Egbert Hovenkamp II.

De feestelijkheden beginnen om ca. 15:30u en vinden plaats in Paviljoen Kaap Hoorn, Kaapse Baan 1, Haren. Zwemmen kan.
04-06-2009 - Poezie in het glazen huis 

Woensdag 10 juni a.s. vindt in het glazen huis aan het Zuiderdiep 90 te Groningen een poezie avond plaats. 

De enthousiaste initiatiefnemers Emiel Matulewicz en Hedwig Baartman presenteren v.a. 20:30u een keur aan dichters waaronder Rodhan Al Galidi, Rense Sinkgraven, Fieke Gosselaar, Sieger MG, Sasha Landkroon, Suze Sanders, Mowaffk Al Sawad, Egbert Hovenkamp II, Cilia Overmaat, Pier Boorsma, Andre Degen e.v.a.
29-05-2009 - Veldnamenfestival

Van Jeruzalem tot Ezelakker is de titel van de levende veldnamenatlas van drie dorpen in het Drentsche Aa-gebied. Rondom de verschijning van dit boek wordt van 2 t/m 7 juni 2009 een Veldnamenfestival gehouden, met o.a een tentoonstelling, singer-songwriters, openluchttheater en dichters. 

Plaats van handeling is de Magnuskerk te Anloo, het fraaie dorp dat samen met Gasteren en Anderen centraal staat in het grootscheepse onderzoek naar veldnamen. Met op 3 juni voordrachten van Kasper Peters, Nicolette Leenstra, Ton Peters en Egbert Hovenkamp II. 

Op 4 juni Jan Veenstra, Tjitse Hofman, Anne Doornbos en Marga Kool. En op 5 juni staan Gerard Nijenhuis, Erik Harteveld en Suze Sanders op het programma. Aanvang 20:30u, entree 7,50.
25-05-2009 - Betonbosfeest 

06-06-2009 is er weer een Betonbosfeest met o.a. nieuwe experimentele elektronische muziekjes van Hofman & Klug i.s.m. Sieger MG, komt dat zien!
21-05-2009 - Ieder z'n plek 

Bezoek vooral ook de sites van de andere Epi's Bart FM Droog en Jan Klug (foto: Henk Veenstra)